۱۳۸۶/۰۹/۰۵

درباره‌ي روغن زيتون

بر اساس گزارش‌هاي سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو FAO) روغن زيتون از سال 2010 در سبد خانوار قرار مي‌گيرد[منبع]. اين گرايش به خاطر خواص بهداشتي برتر روغن زيتون نسبت به ديگر روغن‌هاي خوراكي است.

قسمت عمده‌اي از روغن زيتون مصرفي داخل كشور، وارداتي است. اگر دقت كرده باشيد، اين روغن‌ها عنوان‌هاي متفاوتي دارند:

Virgin Olive Oil
Refined Olive Oil
Extra Virgin Olive Oil
Olive Pomace Oil
Olive Oil

همه‌ي اين روغن‌ها به يك اندازه مفيد و مرغوب نيستند و حتا بعضي كمي مضر هم هستند. ماجرا به فرآيند روغن‌كشي از دانه‌هاي زيتون برمي‌گردد. روغن اولي كه با فشار دادن دانه‌هاي زيتون بيرون مي‌آيد اسيديته‌ي پائين دارد و ميزان آنتي‌اكسيدان آن بالاست. اين روغن را كه مرغوب‌ترين نوع روغن زيتون است Vrigin Olive مي‌نامند.
اگر ميزان اسيديته كمتر از 0.8 درصد وزن روغن باشد، از قيد Extra در ابتداي آن استفاده مي‌كنند.

همچنين اگر بدون تغيير خواص شيميايي، روغن virgin را تصفيه كنند، آن را Refined Olive Oil مي‌نامند. ميزان اسيديته‌ي اين روغن بايد كمتر از 0.3 درصد وزن آن باشد.

براي گرفتن روغن بيشتر، فشار را افزايش داده كه منجر به افزايش دماي تفاله‌ها مي‌شود. گاهي هم براي بيشتر شدن راندمان روغن‌كشي، مواد شيميايي مثل هگزان اضافه مي‌كنند. روغني كه به اين ترتيب به دست مي‌آيد اسيديته‌ي بالاتري دارد و ميزان آنتي‌اكسيدان‌هاي آن كمتر است. به علاوه، حرارت باعث ايجاد هيدروكربورهاي چندحلقه‌اي معطر (PAH) مي‌شود كه جزء مواد سرطانزا شناخته مي‌شوند. اين روغن را پس از تصفيه، با روغن virgin مخلوط كرده و با عنوان Olive Pomace Oil عرضه مي‌كنند.

روغن‌هاي Olive Pomace Oil اخيرا به ميزان زيادي در بازار كشور توزيع شده‌است.

براي مشاهده‌ي استاندارد روغن زيتون (تدوين توسط شوراي جهاني زيتون) اينجا را كليك كنيد.

هشدار آژانس استانداردهاي غذايي انگلستان درباره‌ي سرطانزا بودن برخي از برندهاي روغن اسپانيايي را ببينيد و هشدار مرجع ايمني غذايي نيوزيلند را.

۴ نظر:

بارون گفت...

ظاهراً شما 360 روز سال رو با ویکی پدیا میگذرونین. درسته؟ دستتون درد نکنه. یکی هست که میگه: کارت ویزیت چه مصرفی داره؟ دلم میخواد بکوبم تو نمیدونم سر خودم یا اون...راستی چرا یه وقتهایی وبلاگتون باز نمیشه یا کامنتها درست باز نمیشن؟

zita گفت...

سلام.خوب حالا فهميديم چرا در ايران اعلام کردند که روغن زيتون خوب هست،آنهم وارداتی،رو دست کشورهای ديگه باد کرده و يکی زفته خريده و به خورد ايرانی بيجاره ميده[ناراحت]

ناشناس گفت...

سلام پی کولو
من از روغن زیتون چیز خاصی نمی دانم و شاید تا به حال هم نخورده باشم ولی تو را بگویم از زیتون
تا سه سال و نیم پیش
یعنی زمانی که ازدواج کردم
در عمرم زیتون نخورده بودم یا اگر خورده بودم چیزی یادم نبود
ازدواج که کردم در منزل خانواده ی همسرم زیتون می دیدم سر سفره
چند بار خوردم
البته تلخ بود
در حد ایجاد تهوع
ولی یواش یواش عادت کردم
الان هم اگر جایی باشد شاید بخورم
در یکی از مقالات وبلاگم کلمه ی زیتون بود
این طور

زندگی مثل زیتون است!
بسم الله الرحمن الرحیم.
چند سال قبل در مطبوعات (احتمالاً روزنامه ی جام جم) خواندم:
زندگی مثل زیتون است. تلخی اش را تحمل کنی شیرین می شود.
ــ علیرضا قزوه.

آری ای پی کولو
زاهدان هم که بودم
هم اتاقی ای داشتم اهل رودبار
کارشان گویا همین کاشت زیتون و این چیزها بود
نامش را کاملاً یادم است
نام خانوادگی اش اصطلاحاً پشوند داشت
پسوندش لاکه بود

روغن زیتون را جز ریختن در سالاد
در جاهای دیگر هم استفاده می کنند؟

سیدعباس سیدمحمدی
تهران

ناشناس گفت...

سلام
مرسی پیکولو!
مانی